Çocuklarda korku ve kaygı nasıl giderilir? Her bireyin zaman zaman hissedebileceği evrensel bir duygu olan korku, tehlikelere karşı geliştirilen ve gösterilen tepkiler olarak ortaya çıkmaktadır. Duygular arasında, en güçlü olumsuz duygulardan birisi olduğu belirtilmektedir. Organizmada korku ya da şiddetli duygular yaşandığında, kalp atışı hızlanması, terleme, titreme, boğaz ve ağız kuruluğu gibi pek çok tepki ortaya çıkar.
Çocuklarda korku ve kaygı nasıl giderilir? Çocukların yeni bir oyuncakla oynamadan önce tereddüt etmeleri, yüksek yerde olduklarını fark ettikleri an geri çekilmeleri korku duygusundan kaynaklanır. Çocuğun korkuya sebep olan durumla başa çıkabilen kendi yaşında ya da yetişkin birini model olarak alması da çocuğun korkusunu azaltmak için kullanılan yöntemdir.
Çocuklarda korku ve kaygı nasıl giderilir? Sorusunu yanıtlamaya devam edelim. Bir diğer yöntem ise duyarsızlaştırmadır. Bu yöntemde çocuk korktuğu nesneye yavaş yavaş ve kademeli olarak yaklaştırılır. Korkuyu tetikleyen durumlarla başa çıkmak için, çocuğun korkulan nesneyi kontrol edebileceğine yönelik özgüveni artırmak da korku ile baş etmenin bir diğer yollarından biridir.
Çocuklara karşı dürüst davranmak ve sürprizler, beklenmedik deneyimlerden sakınmak da gereksiz korkuların oluşmasını önlemekte ve korkuyu azaltmakta kullanılabilecek yaklaşımlar arasındadır. Örneğin diş hekimine gidecek çocuğa, yapılacak işlemin bir miktar hoşnutsuzluk yaratacağı konusunda dürüst olmak, çocuğun diş hekiminde sürprizlerle karşılaşmasını engelleyebilir. Böylece çocuk beklenmedik bir olayla ya da sürprizle karşılaşmaz. Ve korkusuyla daha kolay başa çıkabilir.
Çocuklarda korku ve kaygı nasıl giderilir? Sorusunu sorarken, çocuğun nasıl bir karakteri olduğunu da belirlemekte fayda var. Kimi çocuk daha cesaretli ve korkusuz olurken bazı çocuklar daha hassas ve kırılgan olabilir. Bu durumda aileler çocuğun üzerine kesinlikle gitmemelidir. Çocuğun bu karakter özelliğine saygı duymalı ve buna göre bir tavır takınmalıdır.
Böyle bir durumda çocuğu zorlayarak, korkusuyla yüzleştirmeye çalışmak çok yanlıştır. Böyle bir yaklaşım çocukta daha büyük travmalar yaratabilir. Örneğin ilk defa tanıştığı birinden korkan çocuk, o kişiyle iletişim kurmaya zorlanmamalıdır. Bu tarz zorlamalar çocuğun daha içe kapanık bir karaktere bürünmesine bile sebep olabilir.
Çocuklar zaten tahmin edemeyeceğiniz kadar çok çevreyle etkileşim içindedirler aslında ve iyi birer gözlemcilerdir. Bu yüzden bazı şeyleri öğrenmeleri için onlara zaman tanımak ve fırsat vermek daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.
Bu yazımızda çocuklarda korku ve kaygı nasıl giderilir? Konusuna değindik, okul öncesi ile ilgili merak ettiğiniz diğer konular için de bizlerle iletişime geçebilirsiniz!