Anaokuluna Uyum Süreci Nasıl Olmalıdır?

Anaokuluna Uyum Süreci Nasıl Olmalıdır?

Anaokuluna uyum süreci nasıl olmalıdır? Anaokulu özellikle de çocukların yaşları küçükse, alışılması zor bir yer haline dönüşebiliyor. Hem çocuk hem de aileleler için zorlu bir süreç oluyor. 

Anaokuluna uyum süreci nasıl olmalıdır? Anaokulu özellikle de çocukların yaşları küçükse, alışılması zor bir yer haline dönüşebiliyor. Hem çocuk hem de aileleler için zorlu bir süreç oluyor. Kimi çocuk ise rahat bir şekilde alışabiliyor. Bu tamamen çocuğun karakteristik özellikleri ve deneyimleri ile alakalıdır. Bu sebeple çocuklar üzerinde kesinlikle baskı kurulmamalıdır.

Anaokuluna uyum süreci nasıl olmalıdır? Sorsunu yanıtlamaya devam edelim. Anaokuluna uyum süreci hiç şüphesiz ki hemen hemen her çocuk için zordur. Alışık olduğu aile ortamından, hiç tanımadığı insanların olduğu yabancı bir ortama giriyor ve nasıl davranması gerektiğini kestiremiyor. Anne ve babasının kendisini terk ettiğini zanneden çocuklar bile oluyor.

Endişeye kapılan çocuğa karşı hem anne babaların hem de öğretmenlerin anlayış ve sabırla yaklaşmaları gerkmektedir. Aksi takdirde çocuk üzerinde baskı kurulması, çok daha büyük travmalara sebep olabilir. Çocuk zorlamalar karşısında anne ve babaya karşı düşmanlık gösterebilir. Çocuğun alışma sürecini kolaylaştırmak için okula tam gün değil de daha kısa süreli giderek onu korkutmadan alışması sağlanabilir.

Anaokuluna uyum süreci nasıl olmalıdır? Bu konuda anne babalara da büyük görevler düşmektedir. Bu süreçte anne babanın da kararlı ve istikrarlı davranması önemlidir. Eğer anne babalar tutarsız davranırsa, bu tutarsızlık çocuğa da yansıyacak ve okula karşı hiçbir güven duymayacaktır. Bunun yanında çok daha küçük yaşlardaki çocukların zihinsel olarak da anaokuluna başlamaya hazır olup olmadığının tahlili aile tarafından yapılmalıdır.

Bunun yanında çocuk il zamanlar annesinin veya babasının yanında olmasını istiyorsa, bu isteği de yerine getirilebilir. Çocuk sınıfta vakit geçirirken anne / baba da bir köşede oturup varlığını çocuğa hissettirebilir. Böyle bir davranış uyum sürecini çok daha kolaylaştıracaktır. Bazı çocuklar mental olarak ayrılık kavramına aşina olmayabilir ve az önce bahsettiğimiz gibi anne babanın onu terk ettiğini düşünebilir. Bu sebeple yanında olduğunuzu hissettirmeniz çok önemlidir.

Anaokuluna uyum süreci nasıl olmalıdır? Bu sorunun tek bir cevabı yoktur, anne babaların ve öğretmenlerin yapabileceği bir diğer kolaylık da çocuğa anaokulu hakkında bilgi vermek ve neden orada bulunması gerektiğini anlatmaktır. Anne baba gittikten sonra çocuğa, ebeveynlerinin işe / eve gittiği ve belirlenen zaman diliminden sonra onu tekrar almaya gelecekleri uygun bir dille anlatılmalı. Anne baba kapıda çocuk ile vedalaşırken bu veda uzatılmamalı ve çocuk ağlasa bile istikrarlı bir şekilde davranarak çocuk okulda bırakılmalı.

Bu içeriğimizde anaokuluna uyum süreci nasıl olmalıdır? Konusuna değindik, merak ettiğiniz diğer konular ve daha fazlası için bizlere ulaşabilirsiniz!

Formu Doldurun Sizi Arayalım