Çocuklarda sorumluluk bilinci nasıl gelişir? Son zamanlarda çocuklarda sorumsuzluk oranı gerek aile yaklaşımları gerekse de çevresel faktörler etkisiyle değişime uğramıştır. Sorumluluk dediğimiz olgu, çocuğun seçimlerinin sonuçlarına razı olması, kendi haklarını savunurken başka canlıların haklarına da saygı göstermeyi öğrenmesidir. Sorumluluk doğuştan gelen bir beceri değildir. Sonradan öğrenilir. Anne baba ve sosyal çevre bu noktada etkilidir.
Sorumluluk ve kişilik gelişimi birbiriyle bağlantılıdır. Örneğin özgüvensiz bir çocuk sürekli hata yapmaktan korktuğu için herşeyi anne babasına soracaktır. Ve herşeyi ebeveynlerine soran bir çocuk hata yapmamak için sorumluluk almaktan da kaçacaktır. Günümüzde yaygın olarak görülen anne baba tutumlarından biri, çocuğunu herkesten üstün gören, onun en iyisini hak ettiğine inanan ve başka insanlara değer vermeyi güçleştiren tutum bu bilinci olumsuz etkiler.
2-3 Yaş Sorumlulukları Nelerdir?
2-3 yaş sorumlulukları nelerdir? Çocukların bu yaşlardan itibaren belirli sorumluluklar alması sağlanabilir. Örneğin bu yaşlarda oyuncaklarla etkin bir şekilde oynayan çocuklardan, oyunları bittikten sonra oyuncaklarını toplaması istenebilir. Anne babalar yaptıkları işlerde, çocuklarına da ufak görevler vererek yardım duygusunu aşılayabilirler. Evcil hayvanlar da bu aşamada çok faydalı olacaktır. Bu hayvanın bakımını üstlenen çocuk sorumluluk bilinci geliştirecektir.
4 Yaş Sorumlulukları Nelerdir?
4 yaş sorumlulukları nelerdir? Yaşın artmasıyla beraber bu yaşta yapılacak sorumluluklar da artırılabilir. Örneğin çocuklar ev toplama işlerine yardımcı olabilirler. Yatağını ebeveynlerin yardımı ile toplayabilirler. Eğer hafifse kendi eşyalarını taşıyabilirler, artık onun da büyüdüğünün ve bir birey olduğunun farkında olmak çocuk için faydalı olacaktır. Bahçe işlerinde de aileye yardımcı olabilirler, bitkilerin bakımı ile ilgilenebilirler. Yiyeceği meyve sebze gibi yiyecekleri yıkayabilir.
5-6 Yaş Sorumlulukları Nelerdir?
5-6 yaş sorumlulukları nelerdir? Artık bu yaşa gelmiş çocuklara daha büyük sorumluluklar verilebilir. Örneğin odasının temizliği ve düzeninden sorumlu olabilir. Kendi kahvaltısı için istediği yiyecekleri hazırlayabilir. Kıyafet seçimini kendi yapabilir ve kirli kıyafetleri fark edebilir. Okul dönüşünde ebeveynleri sormadan kendiliğinden ödevlerini yapabilir. Ödevleri kesinlikle kendi başına yapmasına izin verilmelidir. Yemek saati geldiğinde sofranın kurulmasına ve sonrasında toplanmasına yardımcı olabilir.
Çocuklarda sorumluluk bilinci nasıl gelişir? Sorusunu bu şekilde yanıtlayabiliriz. Görüldüğü üzere her yaşın kendine göre bir takım sorumlulukları var. Bu gruplama her çocuk için aynı olmamakla berber genel bir yorumdur. Aileler çocuğun gelişim ve potansiyeline göre ona görevler verebilirler. Çocuğa yapamayacağı görevler vermek kendini yetersiz ve özgüvensiz hissetmesine sebep olacaktır. Bu noktada çok hassas davranmak gerekir. Çocuk yapamadığı ya da yapmak istemediği bir iş için zorlanmamalıdır.