Anaokuluna Başlama ve Uyum Süreci

Anaokuluna Başlama ve Uyum Süreci

Anaokuluna başlama ve uyum süreci çocuklar için zorlayıcı olabilir bundan bahsettik. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise çocuk için bildiği ve güvenli bir ortam

Anaokuluna başlama ve uyum süreci çocuklar için zorlayıcı olabilir bundan bahsettik. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise çocuk için bildiği ve güvenli bir ortam olan, kurallarına aşina olduğu evinden, kurallarını ve düzenini hiç bilmediği, tanımadığı kişilerin bulunduğu bir ortama girmesidir. Çocuklar terk edilme, evden ayrılma, anne babayı bir daha görememe gibi endişelere kapılabilirler. Özellikle de anne, baba ve çocuk arasında aşırı yoğun bir bağlanma duygusu varsa, çocuklarda kaygılar daha da yoğunlaşır.

Anaokuluna başlama ve uyum süreci konusunda çocuklar kadar ebeveynlerin de bu sürece hazırlıklı olmaları gerekir. Aileler de kendi yaşayacakları kaygıları en aza indirerek, çocuklarını bu yeni ve farklı ortama uyum sağlayabilmeleri için cesaretlendirmeleri gerekir. 

Uyum sürecinde anne ve babalar kesinlikle çocukları ile diğer arkadaşları arasında karşılaştırmalar yapmamalı. “Bak Ayşe okula alıştı, sen hala ağlıyorsun.”, “Artık kocaman oldun sana hiç yakışmıyor.” Gibi cümleler kurmak çocuklar için son derece güven zedeleyici olabilir. Anaokulu bazı çocuklar için oyun parkına gitmekten farksızken, bazı çocuklar için travmatik olabilir. Bu tarz davranışların ayrımında olmak gerekir.

Anaokulu Uyum Sürecinde Anne Baba Tutumları

Anaokulu uyum sürecinde anne baba tutumları ve öneminden söz etmiştik. Peki anne baba tutumları nasıl olmalıdır, çocuklara karşı nasıl bir tutum sergilemek gerekir? Anaokuluna yeni başlayan çocuklar için ailenin göstereceği kararlılık, sabır ve çocuğuna olan güven bu uyum sürecini oldukça kolaylaştırır. Çocuktan önce anne babaların çocuklarının yaşının ve karakter yapısının, bu ayrılık kavramına ne denli hazır olduğunun farkında olması gerekir.

Örneğin anaokulu uyum sürecinde anne baba tutumları konusunda şöyle bir örnek gösterilebilir; Eğer çocuk gerçekten uyum sağlayamamış ve anneden ayrılmak onda travmatik etkiler yaratıyorsa anne sınıfın bir köşesinde durarak başka bir şeyler ile ilgilenebilir. Zaman içinde çocuğun bu duruma alışması sağlanarak anne yavaş yavaş uzaklaşmaya başlar ve bu şekilde güven çalışmaları yapılabilir.

Bunun yanında anaokulu hakkında bazı açıklamalar yapmak, okulu tanıtmak ve neden okula gitmesi gerektiği gibi konular çocuğa açıklanarak az da olsa bir bilinç sahibi olması sağlanabilir. Anaokulunun sadece çocuklar için olduğu, anne ve babaların da anaokulunda bulunmasının mümkün olmadığı uygun bir dille açıklanabilir.

Anaokulu uyum sürecinde anne baba tutumları başlığı altında önerilen yaklaşımların bir kısmı bu şekilde olabilir. Fakat unutulmamalıdır ki aşırı derecede kaygı yaşayan ve korkan çocuklar anaokuluna gitmek için zorlanmamalıdır. Bu ısrar çocukta kötü etkilere yol açabilir. Bunun yerine bir psikologdan destek alınarak, problem çözüme kavuşturulabilir.

Formu Doldurun Sizi Arayalım