Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Çocuklarda öfke kontrolü nasıl sağlanır? Öfke hissetmek de tıpkı diğer duygular gibi gayet doğaldır. Herkes zaman zaman öfke hissedebilir ve bu duygu çok sürmeden geçip gider. Bazı çocuklar bunu çok sık ve sınırda yaşar.

Çocuklarda öfke kontrolü nasıl sağlanır? Öfke hissetmek de tıpkı diğer duygular gibi gayet doğaldır. Herkes zaman zaman öfke hissedebilir ve bu duygu çok sürmeden geçip gider. Fakat okul öncesinde bazı çocuklar bu duyguyu çok sık ve sınırda yaşarlar. Kendine zarar vermeye kadar gidebilen öfke nöbetleri geçirebilirler.

Eğer çocuğunuz fazla hırçın davranıyor, aşırı tepki gösteriyor ve çabuk öfkeleniyorsa bir öfke problemi ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bu durumda doğru gözlem ve tespit çok önemlidir. Peki böyle bir durum söz konusu ile çocuklarda öfke kontrolü nasıl sağlanır? Ebeveynler için oldukça üzücü ve yıpratıcı durumlardan biri de problemidir. Öfke problemine sahip çocuklar, istedikleri olmadığı zaman bağırma, ağlama, çığlık atma, kendine ya da başkasına zarar verme eğilimi gibi davranışlar sergileyebilir.

Her çocuk zaman zaman öfke problemi yaşayabilir. Örneğin 2 yaşına gelmiş çocukların anne, babaya olan bağımlılığı biraz azalmıştır ve çocuk kendisi yemek yiyebilir ya da yürüyebilir. Geçiş dönemi olan 2 yaş, öfke nöbetlerinin en çok görüldüğü dönemdir. Bunun sebebi ise çocukların yapmak istediği davranışların engellenmesi veya ertelenmesidir.

Çocuklarda öfke problemi nasıl anlaşılır? Eğer çocuğuuz sizden sürekli bir şey istiyor ve istediği olmadığı zaman saldırganlaşıyor, bağırıyorsa, başka çocuklarla oynarken onlara şiddet uyguluyorsa, sözel veya fiziksel şiddete başvuruyorsa bunlar öfke kontrol problemi belirtisi olabilir. Çocuklar 0-6 yaş döneminde oldukça fazla büyüme hormonu salgılar ve bu durum da fazla enerjik olmalarına sebep olabilir. Bu enerjiyi doğru yerlere boşaltamayan çocuklarda öfke problemi görülebilir.

Öfke problemi yaşayan çocuğun anne babasına da büyük görev düşmektedir. Ebeveynler de çocuğa aynı şekilde karşılık verirlerse çocuk üzerinde olumsuz etkiler yaratabilirler. Çocuklarda öfke kontrolü nasıl sağlanır? Sorumuza geri dönecek olursak; Şunu belirtmekte fayda var, her öfke nöbeti geçiren çocuk umutsuz vaka değildir. Biraz ilgi ve disiplin göstererek çoğu zaman bu öfke problemi ile başa çıkabilirsiniz. Bu sebeple üzülüp korkmaya hiç gerek yoktur.

Fakat bu durumun sizin çözemeyeceğiniz kadar büyük olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. Tüm bu süreçte çocuğunuza karşı en çok sergilemeniz gereken davranış sabırlı olmaktır. Bu öfke nöbetlerinin çocuğunuz üzerinde kalıcı bir durum olmadığını bilmelisiniz. Doğru yaklaşımlar ve destekler ile çocuğunuz bu problemin üstesinden gelecektir. Yaşadığınız sorunu çok aşırı büyütmeniz hem sizin açınızdan hem de çocuğunuz açısından olumsuz etkilere yol açacaktır.

Bu içeriğimizde çocuklarda öfke kontrolü nasıl sağlanır? Sorusunu yanıtladık. Merak ettiğiniz diğer konular ve daha fazlası için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
 

Formu Doldurun Sizi Arayalım