Okul Öncesi Yaratıcı Drama Nedir?

Okul Öncesi Yaratıcı Drama Nedir?

Okul öncesi yaratıcı drama nedir? Çocuğun doğal öğrenme yollarını kullanan ve yaratıcılığı artıran en etkili yöntem yaratıcı drama etkinlikleridir. Amaç tamamen çocuğun gelişim alanlarını desteklemektedir. 

Okul öncesi yaratıcı drama nedir? Çocuğun doğal öğrenme yollarını kullanan ve hayal gücünü artırıp, yaratıcılığı artıran en etkili yöntem yaratıcı drama etkinlikleridir. Tiyatrodan da aşina olduğumuz drama kavramı, bir öğrenme aracı olarak kullanıldığında oldukça geliştirici olmaktadır.

Okul öncesi yaratıcı drama nedir? Nasıl yapılır? Öncelikle belirtmeliyiz ki yaratıcı drama etkinliklerinde ortada bir metin yoktur yani olay örgüsü doğaçlama bir şekilde ilerler. Doğaldır, yapılandırılmamıştır, bir seyirciye ihtiyaç duymaz. Amaç tamamen çocuğun gelişim alanlarını desteklemektedir. 

Yaratıcı drama etkinlikleri bahsettiğimiz üzere çocuğun doğal öğrenme araçlarını kullanır ve ilk oyun bilgilerinin, öğrenme deneyimi yerinde yoğunlaşmasına ve bu deneyimin derinleşmesini sağlar. Çocuklar rol yapma, doğaçlama, hikaye oluşturma çalışmaları sayesinde soyut kavramları daha kolay algılar.

Okul öncesi yaratıcı drama nedir? Sorusuna dönecek olursak, yaratıcı drama sayesinde hayal gücü ve imgeleme yeteneğinin geliştiğinden bahsedebiliriz. Yaratıcı drama etkinliği esnasında yapılan her şey biriciktir yani daha önce yapılmamıştır veya daha sonra bire bir aynısının yapılması mümkün değildir. Çünkü yaratıcı drama etkinliklerinde doğaçlama hakimdir ve o anda ortaya çıkarlar.

Eğer yapılan yaratıcı drama etkinliği çocukların çok hoşuna gitmişse, bu etkinliğin tekrar yapılmasında da hiç bir sakınca bulunmamaktadır. Etkinlik sonrasında çocuklar ile birlikte bu yaratıcı drama etkinliğinin kritğini yapmak da oldukça yararlıdır. Çocuklara bu oyunu oynarken ne hissettiniz, hoşunuza gitti mi, gittiyse ve gitmediyse neden gibi sorular yöneltilebilir. Bu sayede ne yaptıklarının daha da farkına varmış olurlar.

Peki yaratıcı drama etkinliği nasıl yapılır? Bu tür etkinlikler bir takım aşamalardan oluşmaktadır. Öncelikle liderin (eğitmenin) öncülüğünde yaratıcı drama etkinliği için uygun ortam seçilir ve fiziki koşulları duruma göre düzenlenir. Öğretmen çocukların da özelliklerini göz önünde bulundurarak bir ortam oluşturur. Daha sonrasında ise bu etkinliği ısınma, oynama, doğaçlama ve oluşumlar olarak adlandırılan aşamalar takip eder. 

Yaratıcı dramanın önemi nedir? Neolandy der ki, yaratıcı drama çocuk oyunlarının başlangıcıdır. Haksız da sayılmaz. Eğitimde drama çocukların doğal öğrenme araçlarını kullanır, çocuklar çeşitli roller sayesinde başkalarının yerinde olmayı ve empati kurmayı öğrenirler. Yaratıcı drama sayesinde çocuklar öz saygı kurar ve özgüvenleri gelişir. Bu etkinliklerde çocuklar duyguları ile yüzleşirler ve kendilerini çok daha rahat ifade edebilir hale gelirler.

Ayrıca bir grup olarak birlikte çalışmanın keyfine varırlar ve üstlerine düşen rolleri yerine getirerek sorumluluk sahibi olmayı öğrenirler. Kız ve erkek cinsiyetinin de farklılıklarını daha iyi kavrarlar. Bu yazımızda okul öncesi yaratıcı drama nedir? Sorusunu yanıtladık. Merak ettiğiniz diğer konular için de bizlerle iletişime geçebilirsiniz!


 

Formu Doldurun Sizi Arayalım