Çocuklarda sosyal gelişim nedir? Öncelikle belirtmekte fayda var ki çocuklarda sosyal duygusal gelişim ayrılmaz bir bütündür. Çocukların duyguların farkında olması, onları hissetmesi ve neden ortaya çıktığını anlaması önemli bir konudur.
Bu sebeple de sosyal duygusal gelişim, çocukların duyguların farkına varabilmesi, kendi karakterini tanıyabilmesi, hangi durumlarda nasıl tepki verilmesi gerektiğini bilmesi ve tüm bu durumlarda kontrolü sağlayarak topluma ayak uydurması şeklinde açıklanabilir. Çocuklarda sosyal duygusal gelişim okul öncesi döneminde ve tüm hayatı boyunca sağlık ilişkiler geliştirmesi ve sağlıklı bir kişiliğe sahip olması açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Çocuklarda sosyal gelişim nedir? Sorusunu bu şekilde yanıtlayabiliriz. Burada unutmamak gerekir ki çocuklarda sosyal ve duygusal gelişim zamanla edinilen becerilerdir. Bir anda büyük gelişmeler beklemek doğru değildir.
Sosyal Duygusal Gelişim Ne Zaman Başlar?
Sosyal duygusal gelişim ne zaman başlar? Sosyal ve duygusal gelişim her çocuktan çocuğa değişiklik gösterir ve bu bir süreçtir. Çocuklardan bir anda inanılmaz değişimler beklememek gerekir. Sosyal duygusal gelişim bebeklikten itibaren başlamaktadır ve her yaş döneminin kendine has özellikleri bulunmaktadır.
Çocukların tüm hayatları boyunca sağlıklı bir sosyal duygusal gelişim gösterebilmeleri için temelleri sağlam atılmalıdır yani bebeklik çağlarından itibaren bir güven ortamı sağlanmalıdır. Güvenli bir ortamda çocukların olumsuz duygu yoğunlukları yaşamaları en aza indirilmiş olur. Bebeklere doğdukları andan itibaren güven duygusunu aşılamak, sosyal duygusal gelişimi için harika bir temel oluşturur.
Çocuklarda Sosyal Duygusal Gelişim Nasıl Desteklenir?
Çocuklarda sosyal duygusal gelişim nasıl desteklenir? Bunun bir süreç olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Bu süreci desteklemek için anne baba ve öğretmenlerin de üzerine düşen daha doğrusu yaptıkları takdirde destekleyici olacak bir takım davranışlar vardır.Bunlardan bazıları şu şekilde;
Çocukların yapamadıkları işlerin üzerine düşmek yerine başarılı oldukları alanlara odaklanın ve onları destekleyin. Örneğin çocuğunuz bir resim çizdiğinde olumsuz olmak yerine ne kadar güzel ve başarılı bir resim yaptığından bahsedin. Geliştirmesi gereken alanlar ile ilgili tavsiyeleri sonraya bırakın.
Olumsuz davranışlar sonucunda bir yaptırım uygulayacaksanız bundan kesinlikle caymayın. Örneğin hatalı bir davranışı sonucunda bugün çizgi film izlemek yok dediyseniz, bunu kesinlikle uygulayan Eğer uygulamazsanız çocuğun otoriteye karşı olan güveni sarsılacak ve aynı hatalı davranışı tekrar sergileyecektir.
Anne babalar bazen çocuklarına karşı kırıcı olabilmektedir. Karşınızdaki insan çok küçük olsa dahi gerektiği durumlarda özür dilemeyi bilin. Bu şekilde davranarak çocuğunuza iyi bir rol model olabilirsiniz.
Verebileceğimiz bir diğer tavsiye de çocuklarınızın seçimlerine ve zevklerine saygı duymanız gerektiğidir. Seçim şansına sahip olan bir çocuk, bir problem ile karşılaştığında bunu çözmekte çok daha az zorlanacaktır. Eğer anne baba sürekli çocuk adına kararlar alırsa, bu onun gelecekteki kişiliğini bile etkileyecektir.
Bu yazımızda çocuklarda sosyal gelişim nedir? Ve duygusal gelişim ile bağlantısı nedir? Gibi konuları ele aldık. Merak ettiğiniz diğer konular için blog yazılarımızı inceleyebilirsiniz.