Çocuklar dünyaya geldikleri ilk andan itibaren dünyayı keşfetmeye çalışırlar ve zaman geçtikçe bu keşifleri oyuna dönüşmeye başlar. Adeta her şey onlar için bir oyun konusu ya da oyun malzemesi olmuştur. Biz eğitimciler de ortak bir paydada buluşuyoruz. Oyunu bu kadar hayatının merkezine koymuş çocukların öğrenim sürecine de oyunu dahil ediyoruz. Bu içeriğimizde de çocuklar için oyunun önemi nedir? Sorusunu yanıtlayacağız.
Birçok kişi tarafından bilinir ki, çocuklar açısından oyun odaklı bir öğrenme ve gelişim onlar için en etkili ve en verimli yaklaşımdır. Çocuk için oyun; hayal ve gerçek dünya ile bağlantı kurmasını, dünyayı algılamasını ve hayatı deneyimlemesini sağlayan en önemli yoldur. Çocuk için oyun; Beslenme uyuma gibi temel ihtiyaçlardan biridir Oyun, çocuğun gelişiminde bilişsel, fiziksel, sosyal, duygusal açıdan birçok fayda sağlar.
Oyun yoluyla çocuklar, sosyal beklentiler ve kurallar hakkında bir anlayış geliştirir ve oyun onlara, düşünce ve fikirleri paylaşmak, dinlemek ve uzlaşmak için fırsatlar sağlar. çocuklara rol yapma, yaratma ve hayal etme konusunda ilham verir. Yaratıcı, açık uçlu oyunlar, çocukların kavramsallaştırmasına, beyin fırtınası yapmasına ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmasına yardımcı olur. Peki oyunun çocuğa ne faydası vardır? Bu faydalardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- İşbirliği kurmayı ve paylaşmayı öğrenir.
- Yaratıcı düşünme becerisi geliştirir.
- Kendini tanır ve ifade edebilir.
- Sorumluluk almayı bilir.
- Dikkatini yoğunlaştırmayı öğrenir ve organize olma becerisi gelişir.
- Toplum yasalarını tanır ve kendi rolünün farkına varır.
- Problem çözme yetisi gelişir.
Çocuklar için oyunun önemi nedir? Sorusuna geri dönelim. Oyun, hareketi ve mekansal ilişkilerin anlaşılmasını teşvik eder, motor planlama becerilerini geliştirir, denge ve el becerisini destekleyerek motor gelişimine fayda sağlar. Aynı zamanda enerji, dayanıklılık, esneklik ve beden farkındalığı gibi kaba motor becerilerini de destekler. Çocuklar oyun yoluyla bazı durumların nasıl birbirini takip ettiğini fark ederler. Duygularını kullanmaya başlarlar ve keşfetmeyi, merak duymayı öğrenirler
Çocuklarla oyun oynamak; güven oluşturmaya yardımcı olur kimliklerinin, özgüvenlerinin gelişmesine, güçlü, sağlıklı ve bağımsız bireyler yetişmesine olanak sağlar. Son olarak da yapılan bazı araştırmalar, çocukların doğada, dışarıda oyun oynama fırsatı olmadığında dikkat sorunları ve davranış sorunları açısından daha yüksek risk altında olduklarını gösteriyor.
Oyun oynamayan çocukların ileriki dönemlerinde yaşamlarında başarılı olmak için hayal güçlerini genişletme ve ihtiyaç duydukları becerileri çok fazla geliştirme şansı yoktur. Yani bir kişinin çocukluk dönemindeki oyun eksikliği, onun sosyal ve duygusal gelişimini de engelleyebilir. Sözün özü size anlatmak istediğimiz konu çocuğun dili de işi de oyundur. Siz çocuğunuzu oyun oynarken anlayabilirsiniz, ona bir şey öğretirken oyunla öğretirsiniz. Çocuklar için oyunun önemi nedir? Sorusunu bu şekilde yanıtlayabiliriz.