Okul öncesi dönemde çocukların beslenmesi oldukça önemli bir konudur. Elbette ki hayatımızın her döneminde ne yediğimiz nasıl beslendiğimiz önemlidir. Fakat çocukluk dönemindeki beslenme apayrı bir öneme sahiptir.
Çocukken edindiğimiz yeme alışkanlıkları ileriki hayatımızı da yakından etkilemektedir. Bu bakımdan çocuklarımıza nasıl bir beslenme alışkanlığı kazandırdığımız önemlidir. bu dönemde evet dengeli ve sağlıklı beslenme çok önemlidir. Fakat bunu bir rutine oturtarak alışkanlık haline getirmek gerekir.
Teoti Anaokulları olarak okul öncesi dönemde çocukların beslenmesi konusunun öneminin farkındayız. Bu farkındalık ışığında, çocuklarımıza mevsimine uygun bir şekilde taze ve diyetisyen onayından geçmiş menüler sunuyoruz. Çocuklarımız her gün aynı saatte öğünlere katılmaktadır. aynı zamanda kendi başına yemek yemekte zorlanan çocuklarımız da burada kendi başlarına yemek yemeyi öğreniyorlar.
Çocukların sağlıklı bir okul öncesi dönem geçirmesi için gerekli olan kriterlerden birisidir beslenme. Doğumdan itibaren sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenen çocuklar, gelişimlerini de olması gerektiği haliyle tamamlar.
Bunların yanında okul öncesi dönemdeki çocukların taklitçi olduğundan da bahsetmek gerekiyor. Neden bahsetmek gerekiyor? Çünkü çocuklar anne, babalarını ya da bakımını üstlenen kişi kimse onu rol model alacak, onu taklit etmeye çalışacaktır. Örneğin sigara içen bir ebeveyni gören çocuk sigarayı güzel bir şey zannedip onu taklit etmeye çalışabilir.
Bu yüzden ebeveynlerin bunun bilincinde olarak çocukları için iyi birer örnek olmaları gerekir. Çocuklar her şeyde olduğu gibi anne babalarının yeme içme alışkanlıklarını da gözlemleyecek ve bunu taklit edecektir. Bu sebeple çocuğunuzun sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmesini istiyorsanız, sizin de sağlıklı bir beslenme düzeniniz olmalıdır.
Okul öncesi dönemde çocukların beslenmesi konusundan bahsederken aynı zamanda velilerin de alışkanlıklarıyla bağlantılı olduğunu belirtmekte fayda var. Özellikle Türk annelerinde yaygın olan, çocuğa zorla yemek yedirme ya da yemediği zaman ceza verme gibi yöntemler asla işe yaramayacaktır. Bu gibi davranışlar, çocuğun beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiler.
Örneğin her akşam ortalama aynı saatlerde ve tüm aile bireylerinin birlikte olduğu bir masada yemek yemek, çocuğun hem disiplin duygularını uyandırır hem de çocuk her gün saatte yemek yeneceğinin bilincinde olur. Ailesiyle bir arada yemek yiyen çocuk aynı zamanda güven ve sevgi duygularını da hisseder. Bu olumlu duygular da çocukta bir beslenme düzeni oluşturacaktır.
Okul öncesi dönemde çocukların beslenmesi konusunu bu şekilde açıklayabiliriz. Çocuklarda beslenme veya merak ettiğiniz farklı konular için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.