3-6 Yaş Oyun Dönemi Özellikleri Nelerdir?

3-6 Yaş Oyun Dönemi Özellikleri Nelerdir?

3-6 yaş oyun dönemi özellikleri nelerdir? Bu dönemde çocuklarda hareketlilik  ve bağımsızlık duygusu artmaktadır. Oyun kurma yetisi, oyunda arkadaş arama, oyun içinde roller belirleme, kız

3-6 yaş oyun dönemi özellikleri nelerdir? Bu dönemde çocuklarda hareketlilik  ve bağımsızlık duygusu artmaktadır. Oyun kurma yetisi, oyunda arkadaş arama, oyun içinde roller belirleme, kız erkek ayrımının farkında olma, yaşıtlarla ilişki kurma başlamıştır. Ayrıca bu çocuklar anne babaya benzemeye çalışma yöneliminde de olabilirler. Bu dönemin etkin aktiviteleri önceki dönemlerden farklı olarak, kayma, sallanma, kavrama, atma, ipe dizme, yazma, iç içe yerleştirme, yapıştırma, kesmedir.

3-6 yaş oyun dönemi özellikleri nelerdir? Sorusunu yanıtlamaya devam edelim. Çocuklar bu dönemde deyim yerindeyse tam bir soru makinesi gibidir. Her şeyi merak ederler ve dış dünyayı yakından tanımak isterler. Ardı arkası kesilmeyen sorular ebeveynleri bıktıracak ama o asla soru sormaktan vazgeçmeyecektir. 3 yaş öncesindeki inatçı, negatif tavrı gitmiş yerine daha sorumluluk sahibi, söz dinleyen, yardıma hazır bir çocuk gelmiştir. Artık tuvalet eğitimi de hemen hemen tamamlanmıştır. Kendi yemeğini kendi yiyebilir, ayakkabı giyip çıkarma, düğme ilikleme gibi becerileri edinmiştir.

3-6 yaş dönemi çocukları için canları da çok kıymetlidir. En ufak bir çizik ya da kanamada kıyameti koparabilirler. Oyun dönemi çocuklarının dönemden de anlaşılacağı üzere asıl işleri oyun oynamaktır. Herşeyi oyuna dönüştürebilirler. Saatlerce oyun oynamaktan büyük keyif alırlar. Oyunlar çocuğun ruh sağlığı üzerinde de büyük etkilere sahiptir. Parklarda ya da oyun bahçelerinde yaşıtları ile iletişim kurup oyun oynamaya hazırlardır artık. Cinsiyetinin farkına varan çocuk kız ve erkek çocuklar arasındaki farkın da ayrımına varmıştır. Ve bu farkındalık neticesinde çoğu zaman kendi hemcinsleriyle oynamayı tercih eder.

Oyunlarda kız çocuk anneyi erkek çocuk ise babayı örnek alır. Kızları evcilik oyunlarında, mutfakta yemek yaparken, makyaj yapmaya çalışırken görebiliriz. Tırnaklarına oje sürmek, annelerinin topuklu ayakkabılarını giymek gibi davranışlar sergileyebilirler. Onlar için anneye benzemek babaya kendini beğendirmenin de bir yoludur. Hatta kız çocuklarından sıklıkla büyüdüğü zaman babayla evlenme gibi cümleler duyulabilir. Bu gayet normal bir durumdur.

Erkek çocuklar ise babaya hayran olup, kendilerini ona benzetmeye çalışırlar. Traş köpüğü ile traş olur gibi yapmak, babanın yürüyüşünü taklit etmek, insanlara babasının çok güçlü olduğunu söylemek gibi davranışlar sergiler. Tıpkı kız çocuklarının kendini babaya beğendirmeye çalışması gibi, erkek çocuklar da kendilerini anneye beğendirmeye çalışır. Ve anneyi babadan kıskanma duyguları hakimdir. Bazı durumlarda babanın varlığını kabullenmez ve anne ile kendisinin evleneceğine inanır. 

Bu yazımızda 3-6 yaş oyun dönemi özellikleri nelerdir? Sorusunu yanıtladık. Her çocuğun gelişimi kendi içinde farklılık göstermek ile beraber bu dönemde benzer davranışlar sergilerler.

Formu Doldurun Sizi Arayalım